Powered By Blogger

2011. január 14., péntek

Kirántott vöröshagyma

Kirántott vöröshagyma


4 közepes méretû vöröshagymát tisztítsunk meg, és keresztben vágjuk kb. 1 cm széles szeletekre. Az egyes szeleteket szedjük szét, és a külsõ hagymakarikákat forgassuk meg lisztben. Utána verjünk fel 3 egész tojást, és mártsuk bele a lisztes karikákat. Végül forgassuk meg zsemlemorzsában és bõ, forró olajban, közepes tûzön süssük aranysárgára. Kevés sóval megszórva, melegen, feltétként tálaljuk. Tartármártással leöntve, és párolt rizzsel fogyasztva érvényesül leginkább az íze. A megtisztított vöröshagymát közvetlenül sütés elõtt vágjuk fel, mert az állás során levet enged, és nem tapad már rá a panír. A kisebb hagymadarabokat egy jól záródó befõttesüvegbe rakva tegyük hûtõszekrénybe, és egyéb készítményekhez használjuk el.  
A zöldségfélék igen elterjedt kirántási módja még, hogy a belisztezett nyers szeleteket tojás helyett sûrû (szódavíz és olaj nélküli) palacsintatésztába mártjuk, és csupaszon vagy zsemlemorzsába forgatva sütjük ki. Ezzel az eljárással különösen finommá tehetjük a jellegtelen ízû zöldségeket is, ha a palacsintatésztába apróra vágott kaprot keverünk. Ennek a kissé bonyolult és idõigényes panírozási módnak az elõnye még, hogy segítségével a vékony leveles zöldségek is könnyen kiránthatók. Legismertebb példa erre a Kirántott kelkáposzta. Kb. 40 dg megtisztított kelkáposztát torzsája nélkül, egy darabban fõzzünk vagy pároljunk félig puhára. Leszûrés után nyomkodjuk ki belõle a vizet, és vágjuk kb. 3 cm széles szeletekre. Utána szedjük szét vastagabb rétegekre, és mártsuk fél adag sûrû palacsintatésztába. Végül forgassuk meg zsemlemorzsában, és süssük világos pirosra. Jobb íze lesz, ha fél mokkáskanál majorannát vagy õrölt köménymagot is szórunk a tésztába.
                                                    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése